Blog

Wat heb jij nou eigenlijk de hele dag gedaan?

Ik zou graag willen dat men mij voortaan vraagt ‘’Wat heb je nu eigenlijk niet KUNNEN doen vandaag?’’ En nu betrek ik dit op mijzelf wat eigenlijk best onterecht is, want mijn vent is niet zo van vingertje wijzen. Hij weet best wat ik allemaal doe en dan voornamelijk omdat ik hem hier graag aan help herinneren. Nog niet zo lang geleden zag ik een artikel voorbij komen waar met koeienletters boven stond ‘’MOEDERSCHAP STAAT GELIJK AAN 2,5 FULLTIME BAAN’’. Natuurlijk wist ik dit gevoelsmatig al lang! Maar fijn dat het nog even bevestigd wordt. EN omdat ik alle hardwerkende mama’s een hart onder de riem wil steken ga ik in dit artikel haarfijn uitleggen aan alle ‘’wat heb jij nou eigenlijk de hele dag gedaan?’’ figuren, wat wij regelmatig NIET gedaan krijgen!

Hij werkt buiten de deur, dus jij doet de rest

Of je nu een stay at home mom bent, parttime/fulltime buiten de deur werkt of aan huis je centen verdient, en ook nog (bijna) het volledige huishouden op je neemt JIJ VERDIENT EEN LINTJE! Want uit een groot onderzoek dat in 2016 heeft plaats gevonden blijkt namelijk dat vrouwen gemiddeld 2,5 uur per week met het huishouden bezig zijn en mannen slechts 0,3 uur. Boodschappen doen hebben ze hier niet in mee genomen omdat dat het enige onderdeel lijkt te zijn waar mannen over het algemeen niet heel moeilijk over doen. Inmiddels hebben wij allen 2018 bereikt en ondanks dat ik heus van het positieve wil uit gaan ben ik er toch niet van overtuigd dat deze cijfers extreem veranderd zijn. En dan bedoel ik in positieve zin, voor ons! Het kan natuurlijk zo zijn dat je afspraken maakt met je partner. Hij werkt buiten deur, dus jij doet de rest. En al is dit een regeling die voor hem als muziek in de oren klinkt, NIET EERLIJK. Iedere baan is anders en komt dan ook met verschillende soorten verantwoordelijkheden. Is het zwaar? Ja natuurlijk. Dus voordat mijn inbox vol stroomt met haat berichten wil ik even benadrukken dat ik dit niet schrijf om jou zwart te maken. Sterker nog, als je een beetje open minded bent en dus ook open staat voor wat gratis tips, kan jouw relatie hier zelfs een boost van krijgen!  

Hoe durf je zonder mij naar de wc te gaan?

Vanaf het moment dat jouw nageslacht zijn/haar ogen opent is de dag officieel begonnen. En of dit nu om 5.30 uur is of om 8.30 uur, opstaan zal je! Een schone luier, lekker warm huispakje aan, ramen open voor wat frisse wind in de slaapkamers, prullenbakje legen in de badkamer want daar kan niks meer bij, even een nieuw zakje erin, alle bedden opmaken want ja het oog wil ook wat, zelf een warme badjas of joggingpak aan en hoppa met het kleine grut op je arm naar beneden! Nadat je die vrij gelaten hebt op de woonkamer vloer en hij/zij af rent op die geweldige bal die er elke ochtend weer ligt, bedenk jij je dat je eigenlijk best nodig moet plassen. Met een ‘’mama gaat even plassen mop’’ sneak je de gang in maar dat stiekeme was natuurlijk volledig onnodig want binnen 3,2,1 hoor je.. ‘’mama!!’’ met dat kleine knuisje rammend op de deur want HALLO!! ‘Hoe durf je zonder mij naar de wc te gaan?? Na een kleine zucht maar met nog vers in het geheugen hoe lief je kleintje je wakker kuste niet veel eerder, doe je de wc deur open. ‘’Wil je erbij man? Kom maar’’ Ja, ook naar de wc gaan doen wij zelden alleen!

Maar voor nu, let it go

De blokken, auto’s, ballen en boekjes hebben inmiddels je woonkamer overgenomen en je moet jezelf er echt even aan helpen herinneren dat je ook vanavond weer gezellig in een opgeruimde kamer zal vertoeven. Kaarsjes aan, kussentjes op de bank en zonder problemen een glas drinken op de salontafel. Maar voor nu, let it go. Dus terwijl je onderweg naar de keuken op een stukje lego trapt, slik je je scheldwoorden zo goed als kan in en negeer je de HA-HA op de achtergrond ook maar even. Want ja, mama begint ineens raar te dansen, dat is best grappig natuurlijk. Je maakt een kopje thee voor jezelf en voor je kleintje en dit doe je natuurlijk niet alleen. Nee, ‘’mama dieeee’’ komt de hoek al om want hij wil helpen! En je laat hem ook helpen want dat is niet alleen goed voor zijn ontwikkeling maar hij vind het ook gewoon leuk.

Met een bloedgang pak je de trap

Afhankelijk van je planning die dag ga je na het ontbijt natuurlijk pas ECHT beginnen. Dit was namelijk the fun stuff. De vloer ligt inmiddels niet meer alleen bezaaid met speelgoed maar ook met eten en druppels oftewel sporen drinken. Dat huis wat gisteravond tip top eruit zag begint rond dit deel van de dag altijd langzaam in een varkensstal te veranderen. Dus zit er niks anders op dan de stofzuiger tevoorschijn te halen. ‘’Mama die!’’ Jij wil ook schoonmaken? Kijk eens man, pak je eigen bezem maar en help maar mee! ‘’NEEE!’’ Oké meltdown nummertje één heeft zojuist zijn entree gemaakt en aan de hand van het aantal uur dat je hebt mogen slapen die nacht, reageer je. Nadat de kleine dwerg weer ontspannen is en jij ook (haha grapje) ga je gewoon weer verder. Halverwege de hal zie je dat de trap ook wel een schoonmaak beurt kan gebruiken dus gaat die kleine toch maar even in zijn stoel ‘’lala, bumba en bobo’’ kijken. Met een bloedgang pak je de trap en de rest van het huis ook maar even mee met in je achterhoofd de geruststellende gedachte dat je dat dan tijdens het middagdutje, in ieder geval NIET meer hoeft te doen. Dweilen wel natuurlijk want dat is een beetje spannend als die kleine wakker is en aan de wandel gaat. ‘’Oh de telefoon gaat’’

Oké, dat zeg je niet zo

Wij plegen telefoontjes die ontzettend tijdrovend zijn (vraag mij niet hoe) maar die toch echt belangrijk zijn voor het huis, de gezondheid, het gezinsleven, lopende afspraken etc. En precies op dat moment, zijn lala, bobo en Bumba niet meer interessant en moet die stoel weg, NU! ‘’Haal me eruit!’’ Met één hand til je dat ‘’lichte’’ ding uit de stoel en ruik je ineens iets raars… ‘’Uhm mevrouw bedankt dat u ons zo fijn heeft geholpen maar ik moet nu helaas echt ophangen voordat de stront uit mijn kind zijn huispakje zijpelt’’. Oké, dat zeg je niet zo maar you get the picture. De stofzuiger is in die paar seconde volledig ontmanteld door die kleine stinkerd en terwijl je hem erbij weg trekt ontstaat de tweede meltdown. En daarmee luiden wij het begin de van de middag in! Natuurlijk zijn er tussen de nodig meltdowns ook heel veel kus en knuffel momenten he, die mogen we vooral niet vergeten.

Het houd niet op, niet vanzelf

But anyway, nadat de poepluier veilig in de container buiten ligt en je kleine dondersteen vanuit zijn kamer roept ‘’mama hahahaha’’ is het dus speeltijd. En niet te lang! Want er moeten nog ongeveer 50 taken afgestreept worden vandaag. Na een kwartier van ‘’ik ga je pakkeeeeeeeen’’ en ‘’boe! Hier ben ik!’’ gooi je de speelgoedbakken boven ook open en duik je zelf, in de was. Ahhh wassen is toch wel het karwei dat mening moeder INSANE kan krijgen. En weet je waarom? Als je ook maar voor een seconde durft te denken ‘’heeeeeeey die mand(en) zijn zo goed als leeg’’ wordt je niet veel later keihard geconfronteerd met de gruwelijke realiteit. Namelijk dat er in iedere slaapkamer genoeg vuile was is weg gemoffeld door je mede bewoners dat je gewoon weer een vol mandje hebt hoor! Was afhalen, opvouwen, opruimen, trommel leeg maken, ophangen, nieuwe lading erin. Het houd niet op, niet vanzelf.

Wij zijn nu nog niet eens gedoucht

NAPTIME! Ja denken alle buiten de deur werkende vaders, ‘’dan ga jij ook zeker even slapen he’’ uhh ja, soms wel. Wat? Jij dat zou dat niet doen? Die ene zeldzame keer niet dat het kan maar dat je het jezelf gewoon gunt, dan doe je dat! Maar op de normale dagen kan je hier naar fluiten. Er zijn namelijk wel tien dingen die wij doen terwijl ons grut even ligt te tukken, namelijk;

·        Dweilen (van boven naar beneden)

·        Het ontbijt opruimen en de keuken weer leefbaar maken

·        Speelgoed netjes opruimen

·        Voor de gein de kussentjes op de bank (ff kijken hoelang het duurt)

·        De container van de straat halen

·        De bedden verschonen

·        Het sanitair opfrissen met een litertje bleek

·        De kattenbak (kots) verschonen

·        De ramen lappen

·        De deuren schoonmaken (ja jongens dacht je dat die wel schoon bleven?)

·        De tuin aanvegen (voor en achter)

·        Jezus wat is het vies onder die bank, daar komt de stofzuiger weer!

·        Mail checken

·        Afspraken nalezen en maken

·        Administratie bijhouden

·        Rekeningen betalen

·        Telefoontjes plegen met irritante instanties die je eerst tien keuzes laten maken

En zo, kan ik nog wel even door gaan. Als je de helft af krijgt van dit lijstje terwijl je koter slaapt, ben je al een held. Want besef he heren, wij zijn nu nog niet eens gedoucht. Dus voordat het middagslaapje voorbij is duik je nog snel onder de douche want ondanks dat samen douchen ook wel echt gezellig is, sta je alleen toch wel een stukje warmer. Snel aankleden, opmaken (what a joke), haren doen (lees snel kammen) en daar is die weer. ‘’maaaaaaaaama’’ En omdat die snelle douche en dat gedeeltelijk schone huis toch best voldoening geven, ben je ook gewoon blij om hem weer te kunnen knuffelen. Kleintje onder de douche, aankleden, haren in de gel, gezichtje in de crème en dan is het tijd voor een ritje naar (school als je pech hebt) of naar de stad want er moeten natuurlijk boodschapjes gehaald worden. Maar dit alles doe je niet zomaar zonder eerst even langs de vogels te gaan bij het water, want die hebben honger! Daarna is alles cool en kan je rustig je weg vervolgen. Alle winkels die een bezoekje nodig hebben ga je af, de boodschappen zijn weer binnen en een nekhernia later staat alles in de gang. Uitpakken doe je natuurlijk samen want tassen leeg halen is gewoon heel erg leuk! ‘’Geef die eieren maar aan mama mop!’’ En daar hebben we meltdown nummertje 3. ‘’Mama eeeeeeeeeeei’’ Nee schat, morgen weer. Kleine ei verslaafde.

Ah dat denk je!

De boodschappen staan op hun plek en dan is het nu tijd voor een middag snack. (als die er tussendoor nog niet in gegaan is he) En aangezien er ook gekookt moet worden laat je zien hoe je een toren bouwt van honderd blokken, dat houd hem in ieder geval tien minuten zoet. Nadat je gekookt hebt, een deel van de afwas al hebt opgeruimd en je kind vier keer uit de buurt van de waterbak van de kat hebt weg getrokken lijkt het einde van alle taken misschien in zicht. Maar niks is minder waar..

·        Tafel dekken

·        Eten opscheppen

·        Deels kleintje eten geven en je zelf

·        Praten over school

·        Praten met je partner

·        De ontspanning even opzoeken

·        De tafel afruimen

·        Het wederom volle aanrecht verafschuwen

·        Afwassen (tenzij je vent denkt ’’vooruit dan maar’’)

·        Kleintje douchen

·        Kleintje slaapzak aan

·        Kleintje nog even wat drinken

·        Kleintje tanden poetsen

·        Boekjes lezen ‘

·        100 x I LOVE YOU en dan uiteindelijk..

·        RUST

AH DAT DENK JE! We maken met een bloedgang het huis aan kant zodat als we straks eindelijk op de bank neer kunnen ploffen, dit gebeurd met de gedachten ‘’het kan’’. Nog even snel een verfrissende douche, joggingpak aan, een wasje afhalen, leeg maken, ophangen (ik vouw het morgen wel op hoor) en dan is het tijd voor NET-NIKS. Het is nu ongeveer 21.30 uur en je bent ‘’klaar’’. Ja je bent echt klaar. Moe. Kapot. Gesloopt. Klaaaaaar. Maar omdat je (in mijn geval) ook nog even wil schrijven doe je dat want ja, wanneer kom je er anders aan toe? Op zo’n dag is er dus geen tijd voor samen even chillen. Of wel?

 

Ik ben vandaag aan zo’n dertig dingen niet toegekomen. En als je aandachtig gelezen hebt kan je dit zelf wel invullen. Maar die laatste wil ik niet overslaan aangezien we elkaar maar een uurtje hebben gezien vandaag.  Dus leg ik nu mijn laptop weg en gooi ik dit artikel morgen wel in wordpress in plaats van midden in de nacht. Sommige dingen mogen wachten en sommige, echt niet.

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

eight + six =