Blog

Want dat is wat vriendschap is toch?

Als kind ben je bevriend met iedereen. ‘’Dat is mijn nieuwe vriend mama’’ ach wat leuk, hoe heet hij? Ja, dat weet ik niet.’’ Alles kan en alles mag want de vrienden kunnen niet op. Als jouw ‘’beste’’ vriend ineens besluit dat jullie geen beste vrienden meer zijn is dat misschien even vervelend, maar nooit voor lang. We maken wel weer een nieuwe beste vriend. Totdat vriendschap ineens een andere betekenis gaat krijgen. In alle leeftijdsfasen die wij allemaal doormaken is de betekenis van vriendschap anders. De waarde ervan, is anders. Als ik naar mijn eigen leven kijk durf ik gerust te zeggen dat ik pas een paar jaar weet, wat echte vriendschap inhoud. Wie zich met recht een vriend van mij mag noemen maar ook, wie niet. Ik weet ook wie ik zelf als een echte vriend beschouw en waarom ik dat doe. Voor een ieder kan vriendschap natuurlijk een andere betekenis hebben maar wat maakt ons nu eigenlijk in de essentie ‘’echte vrienden’’?

Maar wel met elkaar

Ik heb een aantal vrouwen in mijn leven die ik beschouw als echte vriendinnen. Dit zijn vriendschappen die lief en leed hebben gezien, die al jaren mee gaan, maar ook vriendschappen die wat priller zijn. Losse vriendschappen maar ook in groepsverband. Toch, is er in al deze vriendschappen iets te vinden wat ervoor zorgt dat ze blijven bestaan. In deze blog wil ik delen met jullie wat vriendschap voor mij betekend. Waarvan ik vind wat jij van een vriendschap mag verwachten maar ook hoe belangrijk het volgens mij is, om ware vriendschappen te koesteren in het leven. De aanleiding hiervan is een avondje met de meiden. Een groepje van vier vriendinnen, die blijven bewegen, veranderen en groeien, ieder op hun eigen tempo maar wel met elkaar.

We spreken elkaar aan als dit nodig is

Wij begonnen als collega’s. Twee totaal verschillende generaties, die om de één of andere reden heerlijk klikte. Een meiden avond, zo noemen we het. Er is altijd wel eentje die het roept of in de groepsapp gooit ‘’het is weer tijd voor een meiden avond hoor!’’. Het klinkt lekker afgezaagd maar dat is het nooit. Er zijn een aantal ingrediënten van belang die een meiden avond tot een succes maken. Dat is één, alle vier aanwezig zijn. Twee, goed eten! Drie, wijn.. en  vier, compleet jezelf zijn. Dat laatste zorgt er dus voor dat we lieve woordjes delen, elkaar afkraken tot op het bot, over de rug van de ander grapjes maken, samen huilen maar vooral kapot gaan van het lachen. We zijn open naar elkaar, we spreken elkaar aan als dit nodig is, we nemen het onderling voor elkaar op zonder dat er kampen ontstaan en een blik is meestal voldoende. Deze bewuste meiden avond was het mijn beurt. Niet zozeer mijn beurt om de boel te regelen hoor maar het gebeurde in mijn huis. Dit alles met voornaamste reden omdat ons aagje, ik noem geen namen hoor Sigrid, de bovenste etage van ons nieuwe huis nog moest bekijken. Er was eten, wijn en we waren weer compleet. Plus één, want Jonah is er ook gezellig de helft van de avond bij geweest.

Wat is dit??

Na het eten begonnen we aan het toetje. IJs met slagroom en chocolade saus. Terwijl ik Jonah aan het douchen was en naar bed bracht stonden de meiden te rommelen in de keuken. Ik kwam beneden en zag dat de slagroom geklopt op het aanrecht stond maar ook dat de chocolade saus in mijn marinade bak gegoten was. Ik bedankte dus voor de chocolade saus met als reden dat er ondanks VEELVULDIG afwassen, mogelijk bacteriën in die bak konden leven. ‘’Wel nee! Dat kan helemaal niet. Of was je het niet af?’’ ‘’Natuurlijk was ik het af mens, maar je weet maar nooit!’’ Na een discussie die alweer veel te lang duurde gaf ik toe en zei ik; ‘’fijn! Ik neem ook een beetje saus maar als we vannacht allemaal op de plee zitten wil ik wel gezamenlijk vermaak in de groepsapp’’! Tevreden, ging een ieder zitten en begonnen we rustig aan het toetje. Het duurde niet lang voordat Jaan op een opvallend nette manier vermeldde ‘’hoe ranzig die eerste hap was’’ en terwijl ik op keek naar haar en mijn eerste hap door mijn mond rolde, realiseerde ik mij hetzelfde. WAT IS DIT?? Ik rende naar de keuken, spuugde het uit en holde terug de woonkamer in. Terwijl Henriette maar bleef roepen ‘’echt?? Wat is er dan?? Ik heb nog geen hap genomen! Nam Sig een hap en werd me toch een partij hysterisch. De tranen rolde over onze wangen, de wijn klotste uit onze glazen en we zaten als een stel zeehonden in onze handen te klappen van plezier. Sig nam vrij snel daarna een sprintje naar de keuken en ik begon mij af te vragen of dit überhaupt wel chocoladesaus was. Vraag mij niet hoelang het duurde en hoe het gezegd werd maar ineens kwam één van de zeehonden tot de ontdekking dat dat witte spul wat ze in scheppen van vier door de slagroom gegooid had, misschien wel geen suiker was. ‘’Maar wat was het dan wel??’’ Als vier dolle kinderen rennen we de keuken in, pakt Sigrid het witte goedje uit de kruiden kast en schreeuwt; Dit heb ik erin gegooid!!  Ik weet niet hoe het mij gelukt is om niet op dat moment die hele keukenvloer onder te plassen maar ik weet wel dat ik bijna om viel van het lachen. Vanuit mijn tenen, tranen overal.

In een staat van totale paniek

Aji- no- moto, zegt je dat iets? Dat is dus een smaakversterker van Japanse afkomst waar je ieniemienie beetjes van gebruikt, simpel weg omdat het heel erg sterk smaakt. Later bleek dus ook, dat het vergeleken wordt met gif. Bedankt google. Terwijl ik alleen nog maar kon uitschreeuwen met mijn hele hese verkouden stem ‘’Dat is geen suiker!!’’ Dat is… was het einde zoek. ‘’Vier scheppen heb ik erin gedaan!!’’ schreeuwde Sigrid uit. En terwijl de nieuwsgierigheid rees; want wat is het dan precies.. werd google erbij gehaald en raakte Jaan in een staat van totale paniek want die had het als enige doorgeslikt. En waarom?? Uit pure hebberigheid, aldus Jaan.

Dit zijn ze. Die schaarse momenten waarbij tranen van geluk en krom gebogen lichamen van schreeuwende viswijven volledig onverstaanbaar elkaar iets duidelijk proberen te maken. En ondanks dat dit zo’n typisch gevalletje is van ‘’daar moest je bij zijn’’, wil ik het toch graag delen.

Want dat is wat vriendschap is toch?

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 − thirteen =