Blog

Monogaam of liever niet?

Liefde op het eerste gezicht, samen leuke dingen doen, je nieuwe liefde voorstellen aan vrienden en familie, leuke tripjes maken en verre reizen boeken maar ook al vroeg over kinderwensen praten en samenwoon plannen realiseren. We zijn allemaal zo gebrand op niet alleen achter blijven dat we er volgens mij alles aan zullen doen om dit te voorkomen. Als dit betekend dat we genoegen nemen met minder dan vinden we dat niet zo erg. Alles beter dan alleen. Dit geldt natuurlijk lang niet voor iedereen maar er zijn heel wat mensen die dit wel doen. Aan de ene kant begrijp ik het wel. Alleen zijn is niet leuk. Mensen die goed alleen kunnen zijn, kunnen dit naar mijn mening ook alleen maar omdat ze geen keus hadden en zijn gaan wennen aan het alleen zijn. Want welk mens kiest er bewust voor om zijn of haar hele leven alleen door te brengen? dus zonder partner? Heel eerlijk gezegd, geloof ik daar niet zo in. Dus gaan we snel. Als we die ‘’juiste’’ ontmoeten pakken we de sneltrein naar station tot de dood ons scheidt-Zuid en gaan we er dus eigenlijk van uit dat we gebakken zitten. Maar in hoeverre kiezen wij hier bewust zelf voor? Is het niet zo dat de gejaagde maatschappij van tegenwoordig ons oordeel een beetje besmeurd? Dat we soms wat wazig uit de ogen kunnen kijken omdat het scherpe beeld minder mooi is? Want we willen niet achterblijven en ook niet onder doen voor de mensen om ons heen. Ik hoop van niet. Oprecht hoop ik dat we nog steeds bewust kiezen. Maar als dat waar is, waarom gaan we dan zo makkelijk vreemd? 

Ik heb zo’n hoofdpijn, liever morgen ja

Er zijn tig theorieën over vreemdgaan en het waarom dat het mij soms duizelt. Bij mannen zit het in het DNA (jagers zijn het😉), vrouwen gaan alleen vreemd als zij zich tekort gedaan voelen of niet gewaardeerd (slachtofferrolletje zitten we graag in) maar mannen gaan ook vreemd omdat zij simpelweg thuis niet genoeg krijgen! Toch? Zo zijn er nog 101 theorieën die ons vreemdgaan gedrag heeeeel graag willen uitleggen terwijl ik persoonlijk (koningin van de theorieën)denk dat dit allemaal bullshit is. Want velletjes van dieren afhalen zie ik menig man niet meer doen in de westerse samenleving en ook het zelf vangen van hun vlees is geen echte drang meer naar.(vrouwtje doet de boodschappen toch?)  En vreemdgaan omdat je als man of vrouw thuis niet voldoende seks krijgt is ook niet nodig want als je elke keer te horen krijgt ‘’niet vanavond schatje, ik ben zo moe’’ of ‘’ik heb zo’n hoofdpijn, liever morgen ja?’’ en het komt er steeds maar niet van, dan ga je toch gewoon weg??

Oer instinct? Lust? Verveling?

Dus om even heel kort door de bocht te gaan nu voordat ik het theorieën boek over vreemdgaan (ja dat bestaat) erbij ga pakken.. Ik denk dat wij hier allemaal zelf voor (kunnen) kiezen. Dus weg met de smoesjes aub, laten we allemaal gewoon zo mans en vrouw(s) haha.. zijn om dit gewoon toe te geven. Want als we zo goed kunnen kiezen om iemand heel erg leuk te vinden, verliefd te worden, die persoon mee te nemen naar onze families waarom zouden we er dan niet simpelweg voor kiezen om de waarde hiervan even (niet te vergeten) opzij te schuiven? Natuurlijk begrijp ik best dat er soms verleidingen zijn en mensen die er bewust op uit zijn om de boel te saboteren maar waarom zouden we daar voor kiezen? Oer instinct? Lust? Verveling? Gebrek aan? Ik denk geen van die drie.. We kiezen het (in mijn ogen) verkeerde omdat we kunnen kiezen. Haal de keus maar eens weg. Je hebt één partner en je komt nooit voor de keus te staan, dus je hoeft niet te kiezen. Maar als we mogen kiezen krijgen we macht, we kiezen datgeen dat gevolgen heeft maar gek genoeg zijn die gevolgen die toch vaak wel rampzalig te noemen zijn niet voldoende om de keus niet te maken. We doen het gewoon om later met de consequenties te dealen, want dat is waar we doorgaans voor kiezen in deze maatschappij. Dat we hier levens mee verwoesten zowel die van ons partner en vaak ook die van ons kinderen nemen we gewoon even mee in die bewuste keus.

 

Als mijn keus om welke reden dan ook ooit zou mogen veranderen

Om die reden begrijp ik best dat er mensen zijn die open relaties aangaan, het niet zo nauw nemen met monogaam zijn maar hier ook open over zijn. Een stuk zelf bescherming? We hebben allemaal wel eens voor de keus gestaan en welke beweegreden we ook willen aanvoeren, het maakt eigenlijk niet uit. Het resultaat zal hier niet door veranderen. Waarom is iets wat ooit zo simpel was zo ingewikkeld geworden? We kiezen heel snel voor elkaar maar we kiezen ook heel gemakkelijk weer voor iets anders. Zijn we verpest en verwend? Altijd maar denken dat het ergens anders beter is. Ik heb ook wel eens voor de keus gestaan maar in tegenstelling tot het ‘’smoesjes’’ volk, kies ik gewoon heel bewust voor hetgeen dat ik heb. Niet voor de gevolgen die ik nog niet ken maar waarvan ik weet dat ze mij niks dan pijn zullen brengen. Ik kies voor mijn partner, mijn kinderen en ons leven. En als mijn keus om welke reden dan ook ooit zou mogen veranderen, is Errol de eerste die het weet.

Monogaam

Misschien vind je dit ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

13 − 4 =