Blog

Coolest monkey in the jungle

Onlangs plaatste modeconcern H&M een afbeelding van een donker getinte jongen, in een groen bedrukte trui op hun website. De afbeelding werd door iemand opgemerkt, geplaatst op Twitter en het duurde niet lang voordat deze viraal ging. ‘’Coolest monkey in the jungle’’ was de tekst die op de voorkant van de trui was afgedrukt. Velen hebben hun mening inmiddels geuit over deze foto en het gros vind het een schande. ‘’Dit is racisme in zijn puurste vorm’’ heb ik gelezen, grote artiesten uit Amerika geven aan hun handen af te trekken van H&M en na gewelddadige acties van demonstranten in Zuid-Afrika, zijn er nu 17 filialen ‘’tijdelijk’’ gesloten. De golf aan verwijten, beschuldigingen en ongeloof is immens.

Hoe slecht en racistisch deze foto is

Ik zag deze afbeelding voor het eerst toen ik het nieuws aan het kijken was. Het bericht was heel negatief natuurlijk en er zat een duidelijke boodschap aan; Dit is racisme. Door alle meningen die ik inmiddels gelezen heb over dit onderwerp moet ik gewoon graven om terug te komen bij die van mijzelf. Want als je het mij nu zou vragen, wat vind jij ervan? Zou mijn eerste gedachte zijn; Poeh, ik weet het niet.  Maar om dicht bij mijzelf te kunnen blijven moet ik deze foto zien zonder dat nieuwsbericht. Zonder dat iemand mij verteld hoe slecht en racistisch deze foto is. Als ik dat doe, kom ik voor mijzelf tot twee conclusies. Ik zie een knappe jongen. Een mooi gezicht. Een jongen die het wat mij betreft ver zou kunnen schoppen in de modewereld. Ik zie een groene trui die ik spuuglelijk vind en een tekst die mij niet trekt omdat ik het geen leuke opdruk vind. Ik zou deze trui niet kopen. Nu ga ik even terug naar dat moment dat ik het nieuwsbericht voorbij zag komen en wat mijn directe gedachten waren. ‘’Wauw, H&M’’, dat was het. Ik linkte de tekst direct aan de huidskleur van de jongen en ik dacht wauw, H&M, hoe kan je in een maatschappij als deze, waar wij allen heel bewust zijn van het racisme dat leeft onder ons en na alle discussies over wat wel en niet kan, deze jongen zo’n trui aantrekken?? Dat is toch vragen om problemen!

Wat zie ik als ik met mijn hart naar deze foto kijk

De conclusies die ik getrokken heb zijn beide waar. De vraag blijft alleen, wat zie ik als ik met mijn hart naar deze foto kijk? Ik zie een knappe jongen. Een mooi gezicht. Een jongen die het wat mij betreft ver zou kunnen schoppen in deze (-mode)wereld. Ik zie een trui die ik nooit zou kopen voor mijn zoon of hij nu blank of donker is. Ik vind die trui lelijk. Ik zie het woord aap staan, en ik vraag mij af waarom deze menigte dit woord direct linkt aan zijn huidskleur?  Zijn we allemaal zo bitter en zo gruwelijk gekrenkt dat we er meteen van uit gaan dat dit een bewuste actie is geweest van H&M? Of zijn we naïef als we ervan uit gaan dat ze dit kwaad niet bewust de wereld hebben in gegooid? Waar ligt de waarheid? Hoe ver maar vooral hoe diep kan je graven om de waarheid te vinden? Dit onderwerp sprak mij aan omdat ik mij er zeker bewust van ben dat racisme niet ‘’nog’’ leeft maar gewoon leeft. Het beperkt zich niet tot bepaalde groeperingen, plaatsen of staten. Het leeft onder ons, in ons en zal blijven leven mede dankzij sociale media. Want die overige truien, waarvan er eentje bestempeld was als ‘’overlever’’ die gedragen werd door een blank kind hebben de situatie niet beter gemaakt. Waarom droeg de donkere jongen deze trui niet? Is hij geen overlever?

Als deze jongen die trui nu perse had aan gewild

Ik vind het een trieste gedachte dit het level is wat wij hebben bereikt met elkaar.  En als mama zijnde vraag ik mij toch af, als deze jongen tijdens zo’n fotoshoot nu perse die bewuste trui had aan gewild? Maar er werd hem nee verkocht want dat kan toch niet!! Wat leren wij onze kinderen dan? Waarom mag hij die trui niet aan? Omdat er zoveel bekrompen mensen rond lopen die hem zouden linken aan een aap?? Ik hoop dat een ieder ooit dat moment vind waarbij ze oprecht en eerlijk naar zichzelf kunnen kijken. Waarbij ze alle overige invloeden laten voor wat het is en denken vanuit het hart, in zijn puurste vorm. Want waar de waarheid rondom deze ophef ook mag liggen, ik sluit mij aan bij de woorden van de moeder van deze jongen..

 

‘’Ik begrijp het niet. En niet omdat ik ervoor kies het niet te begrijpen, maar omdat ik simpelweg niet zo denk, sorry’’

Misschien vind je dit ook leuk...

2 Comments

  1. Amem! Ik dacht ongeveer het zelfde. We linken zelf blijkbaar ‘monkeys’ aan huidskleur wat ons rascistisch maakt en niet de trui.

    1. tamaraweetbest says:

      Sorry voor de late reactie Vin! En wat jouw opmerking betreft.. helemaal waar!! Helaas.. XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

fourteen − 3 =